Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 79% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 05/04/2021 - 09/04/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 07/04/2021

07 april, 2021
Nedeljna analiza 07/04/2021 Ekonomski kalendar

Evro je pronašao podršku i lagano se oporavio prošle sedmice nakon duge silazne spirale u kojoj se nalazio. U osnovi, nije se mnogo stvari promenilo nabolje za evro, ali je dolar popustio nakon što je predsednik Bajden prošle srede predstavio svoj kolosalni plan infrastrukturne potrošnje - signalizirajući tako novi ciklus štampanja dolara. EU još uvek zaostaje za SAD kad je reč o vakcinaciji, što vrši negativan pozadinski pritisak na ovaj valutni par.

Britanska funta je ojačala u odnosu na dolar, ponajviše zbog njene preprodavanosti i najave vlade Velike Britanije da će 12. aprila nastaviti sa planom ponovnog otvaranja.

Japanski jen je konsolidovao svoje ranije gubitke jer je razlika u obvezničkim prinosima između američkih i japanskih državnih obveznica gurala valutni par na gore.

Međutim, prinosi u SAD su usporili sa referentnom 10-godišnjim hartijom od vrednosti oko 1,7% prinosa. Sve u svemu, indeks dolara se povukao uporedo sa poboljšanim raspoloženjem investitora za preuzimanjem rizika... To je pomoglo i ceni zlata da se oporavi pa se plemeniti metal ponovo trguje iznad nivoa od 1700 dolara za finu uncu, dok gornja granica ostaje oko 1730 dolara.

Berzanski indeksi Dow Jones i S&P 500 dosežu nove istorijske maksimume jer raspodela fiskalnih podsticaja građanima, uspešna vakcinacija u SAD i odlični makroekonomski podaci, nastavljaju da guraju tržište akcija. Američka ekonomija je dodala više od 900.000 radnih mesta u martu, što je najbolja brojka iz izveštaja NFP od početka pandemije. Sektor usluga Sjedinjenih Država beleži sjajne rezultate pa je PMI indeks u ponedeljak prevazišao očekivanja za skoro pet poena.

Cene sirove nafte su se malo izmenile prošle sedmice. Inicijativa OPEC+ je u četvrtak odlučila da će ispumpavati dodatnih 350.000 barela dnevno u maju i junu i 400.000 barela dnevno u julu. De facto lider kartela, Saudijska Arabija, u početku nije prihvatala uvećanje proizvodnje, ali je popustila pod pritiskom ostalih članica. Osim toga, Saudijci su uvećali cenu nafte za azijske kupce. S druge strane, Evropa kao jedan od najvećih potrošača nafte nastavlja da se muči u svojoj borbi protiv virusa korona, dok se Indija kao treći najveći kupac nafte i Brazil, suočavaju sa veoma teškom zdravstvenom situacijom. To sve je remetilo dobro raspoloženje trgovaca naftom.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah