Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 29/03/2021 - 01/04/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 31/03/2021

31 mart, 2021
Nedeljna analiza 31/03/2021 Ekonomski kalendar

Evro je u slobodnom padu u odnosu na američki dolar, ne daleko od najnižeg nivoa s jeseni prošle godine. EU se i dalje napinje da distribuciju vakcina i vakcinaciju učini kredibilnim procesom. U međuvremenu, političari upiru prste jedni u druge, broj novozaraženih se uvećava, a stanovništvo je frustrirano novim zamandaljivanjima. Takođe, EU zaostaje za Sjedinjenim Državama u kojima inokulacija postaje sve brža pa će oko 90% Amerikanaca dobiti vakcinu do 19. aprila.

Paritet britanske funte i dolara se malo izmenio. Velika Britanija nastavlja da se otvara, a broj infekcija opada pružajući podršku naspram ofanzivnog dolara.

S druge strane, japanski jen je snažno oslabio. Razlika u prinosima između američkih i japanskih državnih obveznica raste, gurajući valutni par znatno iznad nivoa od 110 jena za dolar.

Sveukupno gledano, dolarski indeks se uspinje na krilima bolje perspektive američke ekonomije, dok veći obveznički prinosi nastavljaju da podržavaju američku valutu.

Cena zlata je nastavila da opada i u utorak je bila ispod nivoa od 1700 dolara za finu uncu. Osim rastućih prinosa, i cena Bitcoin-a obara dragoceni metal.

Američki berzanski indeks S&P500, ponovo se približio istorijskom maksimumu na konto uvećanja apetita investitora za preuzimanjem rizika. Raspodela državnog novca građanima i privredi, oberučke je dočekana od investitora. Inače, predsednik SAD, Džo Bajden, će u sredu predstaviti svoj kolosalni plan infrastrukturne potrošnje.

Cene sirove nafte su prošle sedmice blago porasle. Suecki kanal otvorio se u utorak nakon višednevne blokade zbog nasukanog teretnog broda „Ever Given“. Fokus trgovaca naftom se pomera na sastanak OPEC+ u četvrtak, na kojem će se raspravljati o proizvodnim kvotama usred mera ograničenja kretanja u Evropi i trećeg talasa pandemije. Jačanja dolara, inače, preteže na ceni glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah