Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 22/03/2021 - 26/03/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 24/03/2021

24 mart, 2021
Nedeljna analiza 24/03/2021 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio u odnosu na američki dolar. Porast broja novozaraženih upućuje na zaključak da trenutne mere ograničenja neće biti dovoljne, barem ne u uređenoj Evropi. Naime, Nemačka, pola Italije i centralna Francuska nameću, odnosno produžavaju zatvaranje privreda i blokade kretanja. S druge strane, Evropska agencija za lekove ponovo je odobrila vakcinu AstraZeneca-e protiv COVID-a. Međutim, EU i te kako zaostaje za SAD gde proces vakcinacije dobija na zamahu. Britanska funta je oslabila nakon što je EU poručila da namerava da blokira slobodan izvoz vakcina ka Velikoj Britaniji, iz fabrike AstraZeneca-e u Nizozemskoj.

Japanski jen je malo ojačao zbog blagog pogoršanja globalnog sentimenta investitora. SAD, EU, Velika Britanija i Kanada, uvele su sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja ljudskih prava u Siđijangu.
Sve u svemu, optimistične prognoze o stanju američke ekonomije nastavile su da podržavaju dolar.

Cena zlata se malo izmenila krećući se iznad nivoa od 1700 dolara za finu uncu. Oporavak cene dragocenog metala je krhak, dok pritisci na dole ostaju snažni.

Berzanski indeks S&P 500 je dostigao novi istorijski maksimum, ali se povukao nakon što je američka desetogodišnja obveznica dostigla prinos od 1,75%. Isplata fiskalnih podsticaja razveseljava stanovništvo i investitore, dok predsednik Džo Bajden razmatra plan renoviranja Amerike u vrednosti oko tri hiljade milijardi dolara, koji će biti predstavljen ove sedmice.

Cene sirove nafte naglo su opale zbog udruženog efekta novog zatvaranja širom Evrope, sve većeg broja infekcija širom sveta ali i broja naftnih bušotina i volumena zaliha u SAD. Osim toga, prognoze Agencije za energetske informacije SAD govore da će do kraja ove godine, globalna potražnja za naftom biti manja za 2,5 miliona barela dnevno nego što se ranije mislilo. Jačanje dolara takođe utiče na pad cene glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah