Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 01/03/2021 - 05/03/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 03/03/2021

03 mart, 2021
Nedeljna analiza 03/03/2021 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio prema dolaru dok dalji rast prinosa na dugoročne američke obveznice privlači mnoge investitore na američko tržište dužničkih hartija od vrednosti.

Britanska funta je platila ceh visokog i brzog rasta u prethodnom periodu. Strahovanja od brazilske i južnoafričke varijante virusa korona, umanjili su raniji optimizam. Stručnjaci za javno zdravlje upozorili su da se širenjem varijanti bitka protiv virusa može čak i potpuno izgubiti, nakon prvotnog uspeha solidnog odvijanja vakcinacije. Japanski jen je oslabio jer se uvećava razlika u dugoročnim kamatnim stopama između japanskih i američkih bezrizičnih plasmana.

Zlato je nastavilo svoj pad, trgujući se u jednom trenutku blizu 1700 dolara za finu uncu. Rastući prinosi na obveznice ali i interesovanje za kriptovalute, ponajpre Bitcoin kao digitalno zlato, umanjili su sjaj žutog metala. Prinosi na državne obveznice SAD služe kao merilo tamošnjih inflatornih očekivanja i uzdrmali su globalna finansijska tržišta.

Američki i evropski berzanski indeksi su prošle nedelje bili vrlo kolebljivi, ali su sedmicu završili malo izmenjeni. Desetogodišnji prinosi se kreću oko 1,45%, što je omogućilo oporavak tržišta akcija u ponedeljak.

Cene nafte su se malo izmenile uz veliku volatilnost. Novi jednogodišnji maksimum je dostignut, ali je usledilo povlačenje u ponedeljak. Zabrinutost raste zbog mogućeg uvećanja proizvodnje iz grupe država proizvođača OPEC+. Ova inicijativa će se sastati u četvrtak i mogla bi razgovarati o dozvoli vraćanja na tržište čak 1,5 miliona barela dnevno sirove nafte. Međutim, proizvodnja OPEC-a je prošlog meseca opala jer je objavljena vest da je Saudijska Arabija snizila svoju proizvodnju za gotovo milion barela dnevno, kao što je i obećala. Proizvodnja iz grupe opala je za 920.000 barela dnevno, što je najveći pad u poslednjih osam meseci, na ukupno 24,87 miliona dnevno.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah