Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 22/02/2021 - 26/02/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 24/02/2021

24 februar, 2021
Nedeljna analiza 24/02/2021 Ekonomski kalendar

Evro je ojačao prošle sedmice u odnosu na dolar. Kongres SAD, posle neuspelog opoziva Donalda Trampa, preusmerava pažnju na novi fiskalni program podsticaja ekonomije koji je u pripremi. Kristin Lagard, predsedavajuća ECB, rekla je da evropska monetarna vlast „pažljivo prati situaciju po pitanju rasta dugoročnih prinosa državnih obveznica“, te da je ECB spremna da utiče na sniženje dugoročne stope na suvereni dug, ukoliko bude potrebno.

Britanska funta dostigla je najviši nivo u poslednje tri godine. Premijer UK Boris Džonson, izložio je svoj plan postepenog otvaranja ekonomije. Cilj je izbeći još jedan lockdown i petosedmično popuštanje mera učiniti (konačno) nepovratnim procesom.

Japanski jen je ojačao na konto povlačenja dolara koji je u padu jer je američki predsednik Džo Bajden najavio da će njegova administracija ubrzo izaći pred zakonodavno telo sa novim programom infrastrukturne potrošnje (a infrastruktura je u veoma lošem stanju).

Američki indeksi akcija, posebno oni koji prate kretanje tehnološkog sektora, naglo su opali. Rast prinosa dugoročnih obveznica koji služe kao input u proceni vrednosti akcija uplašili su neke investitore i gurnuli skupe cene akcija na dole.

Džerom Pauel, predsedavajući Federalnih rezervi SAD, svedočiće pred Kongresom i pružiti sveže nagoveštaje da li će Fed reagovati - kako bi se ublažila percepcija narastajućeg rizika od pregrevanja američke ekonomije i inflacije.

Cena zlata je ostala pod pritiskom, ali se u ponedeljak ponovo izvinula naviše zbog pojačanog straha od inflacije. Naime, prinosi američkih državnih obveznica, koji služe kao merilo inflatornih očekivanja, porasli su na nove maksimume.

Cene sirove nafte nastavile su da rastu. Veoma hladno vreme u južnom delu SAD zatvorilo je mnoge rafinerije uklanjajući tako sa tržišta nafte oko 40% ukupne američke proizvodnje. Napokon je došlo toplo vreme, ali ponovno pokretanje proizvodnje u Teksasu će potrajati. Osim toga, pad zaliha nafte u SAD nastavio je da pruža (pozadinsku) podršku ceni glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah