Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 15/02/2021 - 19/02/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 17/02/2021

17 februar, 2021
Nedeljna analiza 17/02/2021 Ekonomski kalendar

Paritet evro-dolara se prošle sedmice malo izmenio. Distribucija vakcina uz mnogo poteškoća u EU, pritiska(la je) evro. S druge strane, novi program fiskalne podrške u SAD praktično je u pripremi i neprestano vrši pritisak na dolar. Pokazatelj ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj (ZEW), iznenadio je (vrlo) pozitivno u utorak dajući podsticaj zajedničkoj evropskoj valuti, doduše samo u jednom trenutku. Međutim, dolar je najopasniji kad je najslabiji.

Britanska funta nastavila je da gradi dobitke u odnosu na dolar. Napredak u vakcinaciji protiv virusa korona u UK i dalje je podržava britansku valutu, a do sada je već prvu dozu vakcine primilo preko 15 miliona ljudi. Japanski jen je oslabio jer raspoloženje investitora za preuzimanje rizika i dalje dominira tržištima.

Američki i evropski berzanski indeksi nastavili su da dostižu istorijske maksimume. Odlična sezona korporativnih zarada, (manje više) uspešno sprovođenje vakcinacije u svetu, rastuća inflatorna očekivanja uz konstantno odstupanje dolara i niske kamatne stope, nastavili su da guraju globalne investitore ka tržištu akcija.

Cena zlata je ostala pod pritiskom jer su prinosi na dugoročne državne obveznice SAD porasli na nove visine. Bitcoin kao digitalno zlato privlači interesovanje mnogih investitora i javnih institucija. To takođe negativno pogađa zlato. Kupovina na proklizavanju cene, odnosno prodaja kratkoročnih vrhunaca (verovatno) ostaje razumna strategija u trgovanju cenom zlata.

Cene nafte nastavljaju svoj uzlazni trend, a nafta tipa WTI dostigla je 60 dolara za barel. Tenzije na Bliskom istoku gurnule su cene na 13-omesečni maksimum. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se borila u Jemenu, presrela je i uništila eksplozivnu bespilotnu letelicu-dron koju su Huti iz Jemena a koje podržava Iran, ispalili u pokušaju da pogode saudijske aerodrome i rafinerije nafte. Veoma (dugo) hladno vreme na jugu SAD, ponajpre u Teksasu, zatvorilo je tamošnje rafinerije nafte. Ta najveća savazna država u SAD, dnevno proizvede oko 4,6 miliona barela nafte u svojoj 31 rafineriji. Prekid snabdevanja električnom energijom, takođe je dodao uzlaznom trendu cene glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah