Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 78% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 16/11/2020 - 20/11/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 18/11/2020

18 novembar, 2020
Nedeljna analiza 18/11/2020 Ekonomski kalendar

Zajednička evropska valuta je ojačala prošle sedmice. Broj novozaraženih u Francuskoj je stavljen pod kontrolu, posle rekorda s kraja oktobra i početka novembra. Biotehnološka kompanija Moderna je u ponedeljak razveselila učesnike na tržištu prijavivši ogromnu stopu efikasnosti svoje vakcine protiv COVID-19, od 94,5%. Još jedan manji faktor koji je takođe podstakao zajedničku valutu je saga o post-Brexit-u...

Britanska funta je tim povodom takođe nastavila da jača, u susret očekivanjima i optimizmu povodom eventualnog postizanja dogovora. Glavni pregovarač UK, Dejvid Frost, rekao je da bi sporazum mogao biti postignut početkom sledeće nedelje. Dve strane imaju sastanke u Briselu ovih dana, u pokušaju da dođu do odlučujućeg napretka, uoči video konferencije lidera EU u četvrtak.

Japanski jen je ojačao jer investitori procenjuju da je efikasna vakcina jedno, a distribucija i vakcinacija nešto sasvim drugo. Sužavanje razlike u prinosima između obveznica japanskih i zapadnih zemalja, pružalo je dodatnu podršku japanskoj valuti.

Američki berzanski indeksi snažno su porasli prošle nedelje, a indeks S&P500 se u ponedeljak ponovo približio svom najvišem nivou. Izgledi za uspešnu vakcinu i Džo Bajden u Beloj kući, podigli su sentiment investitora. Kompanija Tesla je zvanično prihvaćena da od 21. decembra postane deo indeksa S&P500.

Cena sirove nafte se prošle nedelje malo izmenila. Sve veći broj infekcija i rast broja američkih naftnih bušotina odrazio se negativno na cenu glavnog svetskog energenta. Međutim, organizacija OPEC i Rusija održali su pripremni sastanak u utorak, pred veliki polugodišnji sastanak krajem novembra, kako bi razmotrili ambiciozne planove o smanjenju proizvodnje nafte i od sledeće godine, budući da zdravstvena kriza pogoršava izglede buduće potražnje za naftom.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah