Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 19/10/2020 - 23/10/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 21/10/2020

21 oktobar, 2020
Nedeljna analiza 21/10/2020 Ekonomski kalendar

Paritet zajedničke evropske valute je malo izmenjen u odnosu na dolar, ali je (put) bio prilično nemiran. Sve veća zabrinutost zbog rizika od mogućeg osporavanja ishoda predsedničkih izbora u SAD uz nagli porast broja slučajeva infekcija koji bi mogli da pokrenu novi talas mera zamandaljivanja evropskih ekonomija, pružili su podršku američkom dolaru. Pregovori o fiskalnim podsticajima u SAD i dalje su u fokusu investitora. Međutim, još uvek ništa konkretno na tom planu, pa je dolar uzvratio udarac u odnosu na evro.

Britanska funta je blago oslabila, ali je bila vrlo nestabilna. Prethodno zacrtani rok za 15. oktobar, za razgovore sa EU, premijer Boris Džonson je produžio u pokušaju da pruži poslednju šansu za uređeni post-Brexit. Brisel je saopštio da je spreman da intenzivira razgovore. Međutim, pregovori su posrnuli u ponedeljak nakon što je glavni pregovarač Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Frost upozorio da ostrvska država ne vidi osnov za nastavak trgovinskih pregovora ukoliko ne dođe do suštinske promene u pristupu EU. Taj razvoj događaja i činjenica da su mnoga područja u Velikoj Britaniji ponovo pod pandemijskom blokadom, izvršili su pritisak na funtu.

Japanski jen je blago oslabio jer su nadanja velika da će pregovori između demokrata i republikanaca oko novih fiskalnih podsticaja rezultirati sveobuhvatnim sporazumom.

Sve u svemu, indeks dolara se malo promenio.

Američki berzanski indeksi su opali prethodne sedmice. Visoke cene akcija tehnoloških titana pretegale su na indekse. Kompanije Netflix i Tesla izvestiće ove sedmice o svojim poslovnim rezultatima jer je sezona objavljivanja u punom jeku. Cena zlata je malo izmenjena. Visoka očekivanja i neizvesnost u vezi sa svežim prilivom dolara u vidu podsticajnog zakona Kongresa, izmenjivali su se, zadržavajući cenu zlata u uskom opsegu fluktuacije.

Cena sirove nafte je malo izmenjena prošle sedmice, ali je bila vrlo kolebljiva. Inicijativa OPEC+ je u ponedeljak održala tehnički sastanak. Tri izvora odatle je poručilo da bi planirano (postepeno) uvećanje proizvodnje od januara meseca, moglo da bude revidirano ukoliko bude potrebno. To je pružilo podršku ceni nafte. S druge strane, sve veći broj naftnih bušotina u SAD i novi bareli koji dotiču iz Libije, vršili su pritisak na cenu najvažnijeg svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah