Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 76% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 12/10/2020 - 16/10/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 14/10/2020

14 oktobar, 2020
Nedeljna analiza 14/10/2020 Ekonomski kalendar

Zajednička evropska valuta je prošle nedelje blago ojačala u odnosu na dolar koji ostao pod dugoročnim pritiskom. Međutim, u utorak je vrlo razočaravajući ekonomski (ZEW) pokazatelj iz Nemačke, izvršio pritisak na evro. Slično tome, averzija prema riziku je pojačana nakon što su Johnson&Johnson i još jedna farmaceutska kuća izvestili da su dalje ispitivanje vakcine, odnosno regulatorne registracije leka na bazi antitela, zaustavljeni zbog neželjenih efekata kod nekih dobrovoljaca u istraživanju.

Britanska funta malo je porasla u odnosu na dolar. Optimizam zbog poslednje runde trgovinskih pregovora gurnuo je funtu na više. Međutim, tzv. dovish stav Banke Engleske (o labavom vođenju monetarne politike), tekuća politička neizvesnost i napredovanje pandemije u Velikoj Britaniji, ograničili su dobitke funte. Povoljan ishod trgovinskih pregovora na Samitu EU mogao bi ostrvsku valutu podići vrlo visoko, a negativan oboriti.

Japanski jen je malo izmenjen, ali je u ponedjeljak blago ojačao zbog pogoršanja zdravstvene situacije u mnogim delovima sveta.

Sve u svemu, indeks dolara ponovo se povukao zbog velikih očekivanja da će neki vid fiskalnih podsticaja, na koncu, biti
usvojena u Kongresu SAD.

Američki berzanski indeksi imali su koristi od slabljenja dolara uoči sezone objavljivanja zarada koja je otpočela ove sedmice, a velike banke su prve objavile finansijske izveštaje. Velike tehnološke akcije poput Apple-a i Amazon-a kao lideri među njima, gurnule su celokupno tržište uoči očekivanog predstavljanja mob. uređaja iPhone 12 i Prime day događaja kompanije Amazon.

Cena zlata je malo izmenjena, ali je iskazala vrlo visoku volatilnost. Pozitivna očekivanja od novog, svežeg priliva dolara povećala su cenu zlata, dok je prateća neizvesnost povodom toga istovremeno vršila pritisak u ponedeljak i utorak.

Cena sirove nafte je prošle sedmice bile vrlo kolebljive. Skočila je iznad 41 dolara za barel, a potom usporila zbog zabrinutosti usled rastuće ponude. Naime, na američkim platformama u Meksičkom zalivu, nakon protutnjalog uragana Delta, radnici su se vratili, dok su se norveški radnici vratili na morske platforme posle okončanja svog štrajka. Libija je ukinula u nedelju vanredno stanje na svom naftnom polju Sharara, pridodajući nove barele svojoj (prethodno opadajućoj) proizvodnji.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah