Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 21/09/2020 - 25/09/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 23/09/2020

23 septembar, 2020
Nedeljna analiza 23/09/2020 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio prema dolaru. Pandemija covid-19 ubrzava a blokade i mere restrikcije u evropskim zemljama ponovo postaju realnost. Rastuća potražnja za dolarom gurnula je valutni par u ponedeljak i utorak na niže.

Britanska funta je oslabila prošle sedmice. Banka Engleske nije isključila mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa, a očekivanja su u utorak bila da premijer Boris Džonson najavi nova ograničenja za rad barova i restorana, jer broj slučajeva novozaraženih u Velikoj Britaniji ubrzano raste. Glavni naučni savetnik upozorio je u ponedeljak da bi bez hitnih mera, infekcije mogle dovesti do 50.000 novih slučajeva dnevno, do sredine oktobra.

Japanski jen je ojačao zbog porasta averzije investitora prema preuzimanju rizika. Banka Japana je zadržala svoju monetarnu politiku neizmenjenom, ističući da je treća ekonomija sveta počela da beleži rast, ali i dalje ostaje u „teškoj situaciji“ zbog pandemije.

Sve u svemu, dolarski indeks je porastao jer neizvesnost i kašnjenje u vezi sa fiskalnim podsticajima u SAD, u kombinaciji sa sve većim brojem infekcija, remeti globalni ekonomski oporavak. Potražnja za sigurnim utočištem u vidu zelenih novčanica, na štetu rizične aktive, pogurala je dolar naviše.

Zbog toga je cena zlata završile nedelju na nižem nivou. Američki berzanski indeksi naglo su opali. Predsednik Fed-a iz Dalasa, Robert Kaplan, rekao je u ponedeljak da su cene američkih akcije previsoke, pogotovo ako se uzme u obzir njihov odnos sa bruto domaćim proizvodom i da bi korekcija mogla biti „zdrava“ pojava.

Cene sirove nafte ostale su mahom neizmenjene. Zabrinutost zbog sporog oporavka globalne potražnje za gorivom i dalje ostaje teret za cenu nafte. Osim toga, Libijska nacionalna naftna kompanija saopštila je da očekuje da će proizvodnja nafte porasti na 260.000 barela dnevno sledeće sedmice. Istočni libijski zapovednik Kalifa Haftar, poručio je prošle sedmice da će njegove snage ukinuti osmomesečnu blokadu izvoza nafte. S druge strane, sastanak inicijative OPEC+ potvrdio je posvećenost ovog kartela potpunom poštovanju ranije ugovorenih obaveza.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah