Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 14/09/2020 - 18/09/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 16/09/2020

16 septembar, 2020
Nedeljna analiza 16/09/2020 Ekonomski kalendar

Evro je ojačao u odnosu na američki dolar. ECB je izrazila snažno uverenje u oporavak ekonomije evro zone, dok je obraćanje Kristin Lagard, nakon sastanka ECB u četvrtak, podiglo sentiment na zajedničkoj evropskoj valuti. Ponovo je potvrdila da evropska monetarna vlast neće intervenisati na forex tržištu kako bi sprečila dalje jačanje evra jer ECB nema mandat da kontroliše kurs.
Britanska funta je prošle sedmice bila u slobodnom padu, ali se konsolidovala u ponedeljak i utorak. Prvo parlamentarno glasanje o kontroverznom zakonu UK, o kršenju sporazuma o Brexit-u sa EU, usvojeno je u utorak. EU je upozorila da će zakon dovesti do kolapsa pregovora, povećavajući šanse za definitivni Brexit bez pratećeg dogovora o novim odnosima.

Japanski jen je ojačao naspram slabljenja dolara, a uoči sastanka Banke Japana koji će se održati u četvrtak.

Sve u svemu, dolarski indeks je opao dok je farmaceutska kuća AstraZeneca nastavila klinička ispitivanja u Britaniji svoje vakcine protiv COVID-19. U međuvremenu, Pfizer želi da proširi poslednju fazu ispitivanja svoje vakcine-kandidata, koja bi trebalo da bude spremna do kraja ove godine.

Shodno tome, cena zlata završila je sedmicu na višem nivou. Američki berzanski indeksi su se malo izmenili. Isprva su snažno opali a u petak je završena rasprodaja tehnoloških akcija zbog poboljšanog raspoloženja na tržištu.

Cena sirove nafte je uglavnom bila neizmenjena prošle sedmice. Prevladala je zabrinutost zbog sporog oporavka globalne potražnje za gorivom, depresirane pandemijom. Međutim, potporu ceni nafte u utorak pružio je uragan Sally, koji je ojačao. Drugi jaki uragan u proteklih mesec dana naterao je energetske kompanije, luke i rafinerije da se zatvore u ponedeljak.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah