Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 13/07/2020 - 17/07/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 15/07/2020

15 jul, 2020
Nedeljna analiza 15/07/2020 Ekonomski kalendar

Evro je malo ojačao u odnosu na dolar prošle sedmice. Očekivanja da će na samitu EU u petak i subotu biti usvojen plan oporavka u iznosu od 750 milijardi evra podržavala su evro. Takođe, nemački ministar privrede je saopštio da je prošao najgori deo ekonomskog pada glavne ekonomije evro zone.

Britanska funta je bila prilično nestabilna. Prvo je ojačala prema dolaru, ali se povukla u ponedeljak i utorak, kad je Majkl Gov, šef kabineta ostrvske vlade, najavio da bi UK trebalo da se priprema za post-Brexit bez sporazuma sa EU. U utorak su slabi podaci o BDP UK dodatno razočarali. Japanski jen je malo izmenjen. Jačalo je raspoloženje investitora za preuzimanje rizika, ali je ono ublaženo u ponedeljak i utorak.

Cena zlata je nastavila da raste probijajući granicu od 1800 dolara za finu uncu. Dugotrajno niske kamatne stope guraju cenu zlata. Strpljivo ulaganje investitora donosi koristi, ali su visoke (istorijski gledano) cene takođe izvesna prepreka (daljem) rastu cene plemenitog metala.

Američki berzanski indeksi su malo promenjeni prethodne sedmice. Svakodnevni porast broja novozaraženih u SAD, uz delimično zatvaranje ekonomije Kalifornije i Teksasa, dvema najmnogoljudnijim saveznim državama u SAD, usporili su juriš na akcije kompanija. Nova sezona objave finansijskih izveštaja kompanija počela je objavljivanjem rezultata poslovanja velikih (investicionih) banaka, a Netflix je prvi na listi od zvučnijih imena.

Cena sirove nafte je prošle sedmice ostala uglavnom neizmenjena. Međunarodna agencija za energetiku sa sedištem u Parizu, revidirala je svoju prognozu globalne potražnje za ovu godinu na više, za 400.000 barela dnevno. Međutim, rast infekcija u SAD, Indiji, Južnoj Africi i Brazilu unosile su zabrinutost u pogledu potražnje među trgovcima naftom. OPEC-ov odbor za tehnička pitanja treba da se sastane u sredu, kako bi se razgovaralo o sprovođenju ograničenja proizvodnje od avgusta, a kako je ranije planirano.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah