Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 76% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 15/06/2020 - 19/06/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 17/06/2020

17 jun, 2020
Nedeljna analiza 17/06/2020 Ekonomski kalendar

Evro je malo izmenjen prethodne sedmice uz osetne oscilacije. Optimizam je preovladavao i poslao valutni par EUR/USD na nove maksimume, ali su prošlonedeljni događaji pokazali da se sentiment investitora brzo menja. Tržišni učesnici su u ponedeljak razveseljeni monetarnim podsticajem, pošto su američka centralna banka odlučila da pokrene svoj program kupovine korporativnih obveznica (sa tržišta).

Britanska funta ostala je uglavnom neizmenjena prema dolaru uz veliku volatilnost. Ekonomija ostrvske države je u aprilu opala za rekordnih 20,4%, a UK je saopštilo u petak da neće produžavati trgovinske pregovore sa EU posle decembra. S druge strane, premijer Boris Džonson izrazio je optimizam u vezi sa pregovorima o post-Brexitu nakon jednosatnog video sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i drugim zvaničnicima EU. Obe strane složile su se da će raditi na postizanju sporazuma, za koji se nadaju da će biti postignut tokom leta. Japanski jen je takođe malo izmenjen.

Cena zlata neznatno je porasla jer su Federalne rezerve SAD u ponedeljak objavile da će kupovati korporativne obveznice sa tržišta, što je podstaklo rasprodaju (safe haven) dolara, istovremeno pružajući podršku dragocenom metalu.

Američki berzanski indeksi opali su jer su investitori u strahu zbog novog talasa infekcija koji je zadesio zemlje koje su krenule putem ponovnog otvaranja, kao što su Kina, Japan i američke savezne države. Međutim, akcije kompanija su odskočile u ponedeljak nakon što je Fed obećao novi set mera likvidnosti.

Sirova nafta je prošle nedelje zabeležila marginalne gubitke, jer su se izmenjivali zabrinutost, da bi ponovni porast infekcija korona virusom širom sveta mogao da omete potražnju za gorivom, i nadanja o daljem smanjenju ponude sirove nafte. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio je da će se cene uskoro vratiti na „normalu“. Međutim, pravac cena nafte u velikoj će meri zavisiti od toga da li će drugi krug infekcija ponovo prisiliti velike ekonomije na mere ograničenja, i kakve bi one eventualno bile.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah