Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 08/06/2020 - 12/06/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 10/06/2020

10 jun, 2020
Nedeljna analiza 10/06/2020 Ekonomski kalendar

Evro je porastao prošle nedelje, ali se povukao u ponedeljak i utorak. Iznenađujuće slabi podaci Nemačke za april (izvoz i industrijska proizvodnja) su vršili pritisak na evro. Investitori očekuju sledeće poteze Federalnih rezervi SAD uoči redovnog sastanka u sredu. Spekuliše se da bi novi pristup mogao da uključi kontrolu krive prinosa.

Britanska funta je ojačala u odnosu na dolar iako u poslednjem krugu pregovora o post-Brexit-u nije došlo do proboja. Bez dogovora sa EU, Britanija će 2021. godine preći na pravila STO, što bi bio nepovoljan ishod za ostrvsku valutu. Japanski jen je malo izmenjen prošle sedmice uz veliku volatilnost. Prvo je slabio, ali je u ponedeljak i utorak jen ojačao jer ulagači procenjuju mogućnost da američka centralna banka uveća program kupovine obveznica, odnosno usvoji nove mere labave monetarne politike.

Cena zlata je opala nakon što su (NFP) podaci s američkog tržišta rada u petak neočekivano pokazali da je u maju američka ekonomija dodala 2,5 miliona radnih mesta, dok su očekivanja bila postavljena na minus 8 miliona.

Američki berzanski indeksi nastavljaju s rastom. Investitori se suočavaju sa građanskim nemirima u SAD i fokusiraju na činjenicu da su indeksi još uvek (neznatno) u minusu od početka ove godine, što nekima daje jak signal za kupovinu akcija.

Cena sirove nafte porasla je prošle sedmice, ali je od ponedeljka u povlačenju. Inicijativa OPEC+ je dogovorila u subotu da se produži smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno u julu. Međutim, Goldman Sachs je upozorio u ponedeljak da će se u narednim sedmicama, cena verovatno povući zbog neizvesnosti u pogledu buduće potražnje i „kolosalnog“ rasta zaliha. Osim toga, Libija je preduzela važne korake u pravcu oživljavanja svoje ogromne naftne industrije. Naime, ponovo je pokrenuta proizvodnja na dva naftna postrojenja na jugozapadu zemlje, a nakon petomesečne obustave zbog građanskog rata koji traje godinama.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah