Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 72% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 11/11/2019 - 15/11/2019

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 13/11/2019

13 novembar, 2019
Nedeljna analiza 13/11/2019 Ekonomski kalendar

Dolar je prošle nedelje ojačao u odnosu na evro, jer nadanja da će se pregovori između SAD i Kine uspešno formalizovati davala su snagu američkoj valuti. Veoma dobri (PMI) pokazatelji iz sektora usluga SAD takođe su poduprli dolar. Britanska funta je oslabila jer je dolar ojačao naspram svih valuta i nakon što su dva člana monetarnog odbora Banke Engleske glasala za smanjenje referentne kamatne stope, koja trenutno iznosi 0,75%. Osim toga, britanski BDP za treći kvartal smanjio se za 0,3%. Japanski jen je ostao uglavnom neizmenjen oko nivoa od 109 jena za dolar. Poboljšanje odnosa SAD i Kine, uz rast prinosa američkih državnih obveznica, umanjivali su privlačnost japanske valute.

Sveukupno gledano, indeks dolara koji prati kretanje američke valute u poređenju sa šest glavnih svetskih valuta, skočio je na preko 98 poena.

Cena zlata je u slobodnom padu uglavnom zbog prodajnih aktivnosti hedž fondova. Smanjivanje geopolitičkih napetosti i stanka u labavljenju monetarne politike Fed-a navode investitore da odbace pozicije u dragocenom metalu.

Američki berzanski indeksi završili su sedmicu na nešto višem nivou. Tekuća sezona objavljivanja zarada u trećem kvartalu privodi se kraju, dok visoke istorijske vrednosti indeksa čine ulagače nervoznima da (i) dalje guraju cene akcija.

Cena sirove nafte uglavnom je mirovala. Iščekivanje odluke predsednika Trampa o ranije uvedenim carinama protiv Kine i otkriće novog naftnog polja u Iranu predstavljali su čep za kretanje cene nafte (koja se kreće oko 57 dolara za barel). S druge strane, optimizam povodom trgovinskog sporazuma je podržavao cenu. Međutim, dobro raspoloženje je lagano narušeno nakon što je Tramp u petak rekao da nije pristao da (još uvek) ukine tarife na kinesku robu kao deo paketa prvog trgovinskog sporazuma sa Kinom.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah