Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 72% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 04/11/2019 - 08/11/2019

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 06/11/2019

06 novembar, 2019
Nedeljna analiza 06/11/2019 Ekonomski kalendar

Evro je uglavnom ostao neizmenjen u odnosu na američki dolar. Prvog petka u mesecu, podaci su pokazali da je američko tržište rada i dalje stabilno, dok su Federalne rezerve SAD poslednje srede u oktobru odlučile da, po treći put ove godine, snize svoju referentnu kamatnu stopu za četvrt procenta. Međutim, verovatno će pauzirati ciklus svoje labave monetarne politike sve dok makroekonomski podaci ne pokažu da je neophodno učiniti više. To je pružilo podršku dolaru.

Britanska funta se malo promenila, ali je ostala pod pritiskom jer je britanski parlament odlučio da se 12. decembra održe vanredni parlamentarni izbori. Japanski jen je bio veoma kolebljiv i blago je ojačao u odnosu na dolar, ali se u ponedeljak povukao jer je apetit za preuzimanje rizika nastavio da dominira finansijskim tržištem. Generalno gledano, indeks dolara oslabio je prošle nedelje.

Cena zlata je prošle sedmice naglo porasla jer je sastanak Fed-a pokazao više umerenih (dovish) tonova američke monetarne vlasti nego što su neki učesnici na tržištu očekivali.

Američki berzanski indeksi nastavili su sa rastom, pri čemu su Dow Jones, Nasdaq i S&P500 dostigli nove istorijske maksimume. Apple i Facebook su objavili kvartalne poslovne rezultate koji su bili bolji od očekivanih, dok su Kina i SAD nastavile da se kreću u pravcu zaključenja prvog trgovinskog sporazuma.

Trenutno ostaje pitanje hoće li Trampova administracija odustati od prethodno uvedenih carina, a privremeno odloženih do polovine decembra. Sve se više govori da će predsednik Si Đinping pristati da ide na put u SAD na potpisivanje, jedino ukoliko se ne primene te carine.

Cena sirove nafte porasla je prošle sedmice podržana pozitivnim ekonomskim podacima iz SAD i Evrope i nadanjima da je svet sve bliži trgovinskom sporazumu između Vašingtona i Pekinga. Saudijska Arabija je u ponedeljak povećala cenu azijskim kupcima za decembarske isporuke nafte. Osim toga, rast proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD neprestano usporava od kraja 2018. godine.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah