Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 73% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 08/07/2019 - 12/07/2019

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 10/07/2019

10 jul, 2019
Nedeljna analiza 10/07/2019 Ekonomski kalendar

Valutni par EUR/USD je prošle sedmice naglo opao nakon objave neočekivano dobrih rezultata izveštaja o tržištu rada u SAD. Američka privreda se i dalje dobro drži, što je razočaralo investitore koji su se nadali većem broju smanjenja kamatne stope i izazvalo veću potražnju za dolarom.

Britanska funta je bila pod pritiskom jer britanska privreda pokazuje dodatne znake slabosti usled negativnog uticaja Brexit-a, s obzirom da su indeksi menadžera nabavke (PMI) za sektore usluge, izgradnje i proizvodnje zabeležili rezultate slabije od očekivanih. U međuvremenu, trka za novog lidera Konzervativne stranke, a samim tim i premijera Velike Britanije, još uvek je u toku, dok se krajnji datum za napuštanje EU 31. oktobra sve više približava.

Valutni par USD/JPY je ojačao jer je guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda, ove sedmice ponovno izjavio da će banka nastaviti sa politikom niskih kamatnih stopa dokle god to bude potrebno kako bi se podsticala ekonomska aktivnost.

Valutni par USD/TRY je prošle sedmice blago napredovao, ali lira i dalje oseća pozitivni uticaj saopštenja predsednika Erdogana o tome kako SAD neće nametnuti sankcije protiv Turske. Guverner Centralne banke Turske tokom vikenda je dobio otkaz, jer je odbijao da smanji kamatne stope. Lira je na ovu vest reagovala negativno i naglo je opala.

Akcije su prošle sedmice opet porasle i dotakle istorijski maksimum jer je tržištima vladao optimizam izazvan najavljenim obaranjima referentne kamatne stope u SAD ove godine. Međutim, ovaj optimizam je opao nakon što su neočekivano pozitivni podaci o novim radnim mestima van poljoprivrede (NFP) objavljeni u petak promenili očekivanja. Osim toga, investitori će takođe biti fokusirani i na trgovinske pregovore.

Cena zlata je porasla, ali nije uspela da se probije preko šestogodišnjeg maksimuma. Podršku ceni zlata do petka su pružala očekivanja da će kamatna stopa u SAD ove godine biti oborena više puta, kao i tekući geopolitički sukobi na Bliskom istoku.

Cena sirove nafte je prošle sedmice opala iako su OPEC i njegovi saveznici zvanično objavili da će produžiti sporazum o ograničenju proizvodnje do sledećeg marta, jer investitore više brine mogućnost da će usporavanje svetskog privrednog rasta negativno uticati na potražnju za gorivom.

IZVORI:

Reuters, Bloomberg Terminal i MetaTrader 4

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah