Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 14/06/2021 - 18/06/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 16/06/2021

16 jun, 2021
Nedeljna analiza 16/06/2021 Ekonomski kalendar

Evro je oslabio prema dolaru, a uoči ovonedeljnog sastanka Federalnih rezervi u sredu. Ostaje otvoreno pitanje da li će američka centralna banka nagovestiti da sužava svoj program otkupa obveznica u iznosu od 120 milijardi dolara mesečno, kao i da li bi odbor za otvoreno tržište Fed-a mogao krenuti ka uvećanju kamatnih stopa već 2022. godine. Međutim, poboljšanje tržišnog raspoloženja i pad prinosa na američke državne obveznice, pripomogli su evru u ponedeljak i utorak.

Britanska funta je završila prošlu sedmicu niže nakon što je vlada Velike Britanije najavila odlaganje za četiri sedmice -poslednje faze ponovnog otvaranja ekonomije a zbog širenja indijske (delta) varijante virusa korone.

Japanski jen je oslabio u odnosu na dolar testirajući ponovo nivo 110 u utorak. Mogućnost da Fed bude manje „dovish“ u svom stavu, vrši pritisak na japansku valutu. Snaga jena, do kraja prošle godine barem, uglavnom se temeljila na sličnosti kursa monetarne politike Fed-a i Banke Japana.

S tim u vezi, cena zlata se naglo povukla, ali i nakon što su lideri G7 odlučili da se bore protiv pandemije distribucijom milijardi doza vakcina siromašnim zemljama.

Američki berzanski indeksi su dostigli nove istorijske maksimume, jer labava politika centralne banke i dalje pruža podršku, dok je strah investitora od uporno visoke inflacije bio u povlačenju.

Cene sirove nafte nastavile su da rastu dostižući nove najviše nivoe još od 2018. godine, jer ukupna svetska potražnja raste bržim tempom od ponude. S druge strane, pregovori između Sjedinjenih Država i Irana se vuku, pružajući tako uverenje da neće biti nove (velike) ponude barela u narednim sedmicama a možda i mesecima.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah