Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 24/05/2021 - 28/05/2021

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 26/05/2021

26 maj, 2021
Nedeljna analiza 26/05/2021 Ekonomski kalendar

Evro je blago ojačao u odnosu na dolar, učvršćujući dobitke iznad nivoa 1,22 koristeći se linearnom slabošću dolara i ponovnom otvaranju Evrope. Brojni zvaničnici Fed-a, ponovili su svoj čvrsti stav - da američka ekonomija mora još da pređe dug put te da je trenutna inflacija prolazan fenomen.

Valutni par GBP/USD se malo izmenio. Funta je bila podržana komentarima guvernera Banke Engleske Endrju Bejlija, koji je odbacio zabrinutost zbog rastuće inflacije. Ostrvska valuta se približila nivou 1,42 iako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbacila mogućnost izmene zaključenog protokola o statusu Severne Irske. Japanski jen se trgovao pobočno u odnosu na dolar. S jedne strane, jen je podržan padom prinosa na američke obveznice i zabrinjavajućom zdravstvenom situacijom u jugoistočnoj Aziji, dok se s druge strane, preprodavani dolar snažno odupirao.

Cena zlata ostala je blizu nivoa od 1900 dolara. Podstičući komentari zvaničnika Fed-a pretezali su na dolar pruživši iznova nagoveštaje da će ambijent niskih kamatnih stopa ostati realnost još dugo vremena. Rasprodaja američkog dolara, zajedno sa padom trezorskih prinosa, (p)održava dragoceni metal na visokom nivou.

S tim u vezi, američki indeksi su porasli (i) na kontinuiranom optimizmu o boljem postpandemijskom svetu i „dovish“ porukama američke centralne banke o kontinuiranoj podršci. Sezona objavljivanja zarada u SAD se prbližava kraju a odlični rezultati daju potrvdu visokom rastu akcija.

Cene sirove nafte su prošle sedmice bile vrlo kolebljive. Prvo je cena naglo opala na vest da se SAD i Iran približavaju sporazumu o upotrebi nuklearne energije u Iranu. Ukidanje sankcija Iranu, kao eventualna posledica toga, uvećala bi ponudu na svetskom tržištu između pola i 2 miliona barela u narednim mesecima. Međutim, cena nafte porasla je na 66 dolara nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio tokom vikenda da nema naznaka da je Iran spreman da se pridržava nuklearnih obaveza. Poboljšana zdravstvena situacija u Indiji, gde je broj novih infekcija sa oko 400.000 opao na 220.000 dnevno, takođe je pružila određenu podršku ceni glavnog svetskog energenta.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah