Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 23/11/2020 - 27/11/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 25/11/2020

25 novembar, 2020
Nedeljna analiza 25/11/2020 Ekonomski kalendar

Zajednička evropska valuta se malo izmenila prošle sedmice. S jedne strane, veto Mađarske i Poljske na novi budžet EU naštetio je evru. Međutim, predsednik Donald Tramp je u ponedeljak ovlastio upravnu za zajedničke poslove vlade da otpočne procedure prelaska vlasti na novoizabranog predsednika Džo Bajdena. Vesti su pružile izvesnost - da će biti sprovedena glatka tranzicija, što je podstaklo pozitivno raspoloženja, a time ujedno donelo korist evru (kao rizičnijoj valuti unutar val. para EUR/USD).

Britanska funta je ojačala na krilima („Made in UK“) nada u sopstvenu vakcinu i optimizma o dogovoru o post-Brexit-u. Čini se da je nacrt trgovinskog sporazuma između EU i Velike Britanije spreman i u velikoj meri ugrađen u paritet funte. Međutim, potpisivanje sporazuma se i dalje očekuje; tako da se saga nastavlja...

Japanski jen je ojačao, ali je u ponedeljak popustio, nakon što je kompanija AstraZeneca izvestila da je njena vakcina efikasna 70 odsto. Sužavanje razlika u prinosu između prinosa na obveznice Japana i zapadnih zemalja ojačalo je jen u poslednjih nekoliko sedmica/meseci.

Američki berzanski indeksi su se malo izmenili. Uspešne vakcine, predstojeće (očekivano) predsednikovanje Džo Bajdena i Dženet Jelen (verovatno) zadužena za državne finansije, razveselili su investitore koji su pohrlili u akcije. Međutim, plamteća pandemija Covid-19 dodala je dozu sumornog raspoloženja.

Cene zlata su slobodno padale u ponedeljak i utorak, jer su ishod predsedničkih izbora i vesti o frontu vakcina pružile novi optimizam.

Cena sirove nafte nastavlja da raste. Organizacija OPEC i njeni (ruski) saveznici su očigledno spremni da produže (važeće) smanjenje proizvodnje (i) sledeće godine. Američki dolar je u ponedeljak potonuo do novih nizina, pružajući podršku ceni glavnog svetskog energenta. Osim toga, mobilnost ljudi u SAD je prema poslednjim podacima i dalje prilično visoka, dok je broj aktivnih naftnih bušotina, po prvi put u poslednjih 10 sedmica, opao (za pet jedinica).

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah