Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 09/11/2020 - 13/11/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 11/11/2020

11 novembar, 2020
Nedeljna analiza 11/11/2020 Ekonomski kalendar

Zajednička evropska valuta snažno je ojačala u susret pobedi Džo Bajdena na američkim predsedničkim izborima. Međutim, trend se preokrenuo u ponedeljak zbog preprodavanosti američke valute, koja se odbila na nivou dolarskog indeksa od 92, kao u avgustu i septembru.

Britanska funta je ojačala na optimizmu post-Brexita i iznenađujuće odličnih brojki sa britanskog tržišta rada. Gornji dom Parlamenta UK izmenilo je kontroverzni predlog zakona o unutrašnjem tržištu koji je u suprotnosti sa Sporazumom o Brexit-u. Predstavnici EU još uvek su u Londonu radi daljih razgovora, pružajući nade u dogovor do sredine novembra. Japanski jen se učvrstio, ali se trend naglo preokrenuo u ponedeljak nakon što su Pfizer i nemački BioNTech izvestili da je njihova vakcina protiv covid-19 efikasna u prevenciji ove bolesti, i to kod više od 90% ispitanika.

Američki berzanski indeksi snažno su porasli prošle sedmice, a indeks USA500 u ponedeljak je dostigao najviši nivo. Pronalazak uspešne vakcine i Džo Bajden u Beloj kući, naglo su podigli sentiment učesnika na tržištu.

Istovremeno, velike tehnološke kompanije, dobitnice pandemije, odbačene su od investitora jer su visoke cene njihovih akcija pretezale. Investitori su kupovali ranije odbacivane sektore tržišta akcija.

Cena zlata snažno je porasla na ishod predsedničkih izbora u SAD, ali je u ponedeljak bila u slobodnom padu (zbog pada averzije prema netehnološkim akcijama). Spot cena zlata opala je za nekoliko sati više od 100 dolara.

Cene sirove nafte porasle su prošle sedmice. Nove mere zamandaljivanja, zajedno sa sve većim brojem američkih naftnih bušotina, opterećivale su cenu glavnog svetskog energenta. Međutim, novi optimizam nakon američkih izbora bio je vidljiv na svim tržištima, koji je zajedno sa nadama u vezi sa efikasnom vakcinom i daljim padom zaliha u SAD, gurao cenu nafte.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah