Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 02/11/2020 - 06/11/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 04/11/2020

04 novembar, 2020
Nedeljna analiza 04/11/2020 Ekonomski kalendar

Zajednička evropska valuta snažno je oslabila, ali se odbila posle "utrčavanja" velikog dela investitora u eventualnu pobedu dem. kandidata na američkim predsedničkim izborima, Džo Bajdena. Ukoliko dođe do osporavanja i usporavanja izbornnog ishoda i procesa, to bi moglo uvećati tenzije i, samim tim, trend na najvažnijem valutnom paru bi se mogao preokrenuti.

Britanska funta je bila prilično nestabilna. Prvo je oslabila, ali je u utorak povratila ogromni deo dobitaka. EU i Velika Britanija se kreću u dobrom pravcu i teže dogovoru, ali novi lockdown koji je nametnuo premijer Boris Džonson, pritiskao je funtu. Međutim, nade u dogovor u poslednjem trenutku i dalje su jake. Japanski jen se malo izmenio sledeći cik-cak putanju kretanja. Nova zamandaljivanja, sa gotovo eksponencijalnim rastom novozaraženih, kvarila su raspoloženje na fin. tržištu i gurala jen.

Sve u svemu, indeks dolara se malo izmenio. Federalne rezerve SAD će se sastati u četvrtak, ali verovatno neće ukaz(iv)ati na bilo kakvu promenu politike, dok se u decembru očekuju nove prognoze o rastu i inflatornim očekivanjima. Ništa ne bi trebalo da pokrene neposrednu promenu politike Fed-a.

Američki berzanski indeksi naglo su opali prošle sedmice, ali su se oporavili u ponedeljak. Velike tehnološke kompanije umanjile su veći deo svojih prethodnih dobitaka ... Visoke cene i pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda uzdrmali su tržište akcija, uprkos činjenici da su Apple, Amazon i Facebook ostvarili kvartalnu zaradu bolju od očekivane.

Cena zlata je malo promenjena, ali je pokazala veliku fluktuaciju. U fokusu su bili američki predsednički izbori. Ukoliko Džo Bajden pobedi u nominaciji a demokrate steknu većinu u Senatu, velika je verovatnoća da će biti usvojen novi program fiskalnih podsticaja, koji bi mogao iznova pogurati cenu zlata. Sve drugo, moglo bi da označi suprotan scenario.

Cene sirove nafte snažno su opale prošle sedmice, ali je oporavak usledio u ponedeljak i utorak. Nove mere zamandaljivanja, zajedno sa povećanjem proizvodnje u Libiji, Iraku i Norveškoj, uticale su na posrtanje cene glavnog svetskog energenta. Međutim, ruska rublja se survala u ponedeljak, a Rusi su signalizirali da bi se važeće smanjenje proizvodnje inicijative OPEC+ od 7,7 miliona barela, za koju se očekuje da bude uvećena za 2 miliona barela dnevno, možda ipak produžiti i u 2021. godini.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah