Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 31/08/2020 - 04/09/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 02/09/2020

02 septembar, 2020
Nedeljna analiza 02/09/2020 Ekonomski kalendar

Evro je prošle sedmice blago ojačao dok su tržišta nestrpljivo čekala ključni govor predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela u Džekson Holu. Pauel je izazvao pad američkog dolara u odnosu na korpu valuta u četvrtak najavivši da će FED tolerisati rast stope inflacije preko uobičajenog ciljanog nivoa od 2%, što nagoveštava da će kamatne stope ostati niske godinama, a ne mesecima.

Britanska funta je ojačala u odnosu na dolar usled velike volatilnosti krajem sedmice, pri čemu je valutni par GBP/USD dotakao najviši nivo u ovoj godini. Dok su neki ulagači bili na letnjem odmoru, drugi su se fokusirali na ekonomske podatke iz UK bolje od očekivanih, a dolar se povukao u odnosu na većinu valutnih rivala.

Japanski jen se kretao u uskom rasponu, ali je tokom sedmice opao. Ipak, pred kraj sedmice se blago oporavio jer je japanski premijer Šinzo Abe podneo ostavku, što je podstaklo potražnju za instrumentima koji se smatraju sigurnim finansijskim utočištem.

Cena zlata je tokom sedmice porasla jer je dolar opadao. Investitori su takođe pratili činjenicu da je Voren Bofet prodao mnoge akcije i preusmerio kapital u zlato. Činjenica da je FED naklonjen niskim kamatnim stopama takođe je pružila podršku zlatu prošle sedmcie.

Američki berzanski indeksi su ponovo dostigli rekordne visine uz podršku jačanja tehnološkog sektora. Apple i Tesla su bili u centru pažnje, jer su obe kompanije sprovele cepanje akcija, što je izazvalo pad cene jedne za četvrtinu i druge za petinu nakon otvaranja berzi u ponedeljak.

Cena nafte je uglavnom nastavila da se kreće u rasponu, ali je takođe dotakla najviši nivo u pet meseci. Uragan Laura je privremeno obustavio proizvodnju nafte u Meskičkom zalivu što je pružilo podršku rastu cene crnog zlata.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah