Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 03/08/2020 - 07/08/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 05/08/2020

05 avgust, 2020
Nedeljna analiza 05/08/2020 Ekonomski kalendar

Evro je dostigao vrhunac prema dolaru prošle sedmice, u jednom trenutku došavši na 1,19 dolara, ali se u petak povukao zbog razočaravajućeg pada BDP Nemačke. Međutim, američki zakonodavci nisu uspeli da postignu dogovor koji je izazvao zabrinutost u vezi sa postojanošću oporavka američke ekonomije.

Britanska funta je usporila nakon dvonedeljnog juriša jer je optimizam u vezi sa postizanjem trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i SAD iščileo, a britanska vlada planira da delimično izoluje London zbog porasta broja infekcija virusom korona.

Japanski jen je malo promenjen, ali uz veoma veliku volatilnost. Solidni podaci o maloprodaji u Japanu i ohrabrujuće brojke BDP u drugom kvartalu podstakle su jen. Takođe, rastući broj infekcija širom sveta pruža podršku „safe haven“ jenu. Međutim, dolar je odskočio u petak nakon što su prinosi na obveznice američkog trezora porasle.

Juli je, inače, bio najgori mesec za dolar u poslednjih 11 godina. Razgovori između demokrata i republikanaca o sledećem stimulativnom paketu su zaglavljeni, a važaće beneficije za nezaposlene istekle su 31. jula. Što duže bude izosta(ja)la najavljena podrška, to će biti veća šteta po američku ekonomiju, smatraju mnogi.

Cena zlata ponovo je na (novom) istorijskom maksimumu, podržana kontinuiranom slabošću američkog dolara, padom prinosa američkih državnih obveznica i napetostima u odnosima SAD i Kine.

Američki berzanski indeksi blago su porasli. Tehnički divovi, Amazon i Apple, objavili su bolje od očekivanja kvartalne rezultata. To je podstaklo sentiment investitora. Takođe, Federalne rezerve SAD su na svom poslednjem sastanku prošle sedmice istakle da će pružati bezrezervnu monetarnu podršku onoliko dugo koliko bude potrebno da se prebrodi zdravstvena kriza i ne omogući stabilan ekonomski oporavak.

Cena sirove nafte ostala je pod pritiskom prethodne sedmice. Inicijativa OPEC+ uvećava proizvodnju od 1. avgusta, dodajući oko 1,5 miliona barela dnevno dodatnog snabdevanja. Američki proizvođači takođe planiraju da ponovo pokrenu (usporenu) proizvodnju dok su zalihe sirove nafte i dalje su blizu istorijskog maksimuma. Razbuktavanje pandemije širom sveta umanjuje očekivanja za smislen oporavak potražnje. Međutim, slabljenje dolara pružilo je konstantnu podršku ceni, dok su obećavajući podaci o stanju prerađivačke industrije u Evropi i SAD, objavljeni u ponedeljak, podigli raspoloženje trgovaca naftom.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah