Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 06/01/2020 - 10/01/2020

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 08/01/2020

08 januar, 2020
Nedeljna analiza 08/01/2020 Ekonomski kalendar

Evro je bio veoma volatilan prema dolaru. Isprva je jačao, ali je dolar preokrenuo zbog pojačanih tenzija na Bliskom Istoku. Međutim, američka valuta se povukla u ponedeljak, pošto je predsednik njujorške podružnice Fed-a, Džon Vilijams, izjavio da će inflacija u SAD nastaviti da zaostaje za ciljanim nivoom kao i do sada, te da će se trend pada inflatornih očekivanja verovatno nastaviti. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada biće objavljeni u petak i predstavljaće najvažniji pokretač tržišta ove sedmice, iz ekonomske oblasti.

Britanska funta je takođe bila veoma nestabilna prošle sedmice. PMI pokazatelj (dinamike) ekonomske aktivnosti u sektoru usluga UK u decembru bio je prilično bolji od očekivanja pokazavši 50 poena, što je valutni par GBPUSD gurnulo naviše. Japanski jen je jačao u odnosu na dolar zbog intenziviranja tenzija na Bliskom Istoku, ali su kasnije ti njegovi dobici ostali limitirani.

Sveukupno gledano, dolarski indeks, koji prati učinak američke valute u poređenju sa šest glavnih globalnih valuta, skliznuo je na 96 bodova.

Cena zlata naglo je porasla zbog zveckanja oružjem između SAD i Irana ali i stava Iraka tim povodom. Berzanski indeksi povukli su se nakon što su u četvrtak dostigli nove istorijske maksimume zbog prevlađujućeg trgovinskog optimizma.

Cena sirove nafte naglo je porasla premašivši u ponedeljak 64 dolara za barel nakon što je u američkom vazdušnom udaru u Iraku u petak ubijen iranski general Kasem Solejmani. Međutim, potrebni su realni poremećaji u isporukama sirove nafte da bi se cena održala na sadašnjim nivoima, saopštio je Goldman Sachs. Američka vojska upozorila je da postoji “povećan rizik“ od raketnih napada u blizini vojnih baza i energetskih postrojenja u regionu. Osim toga, oštre sankcije protiv Iraka, drugog najvećeg proizvođača nafte u sklopu OPEC-a, veoma su moguće i došle bi kao odgovor na odluku parlamenta arapske zemlje koji je zatražio proterivanje američkih trupa posle američkog napada na aerodrom u Bagdadu.

IZVORI:

Rojters, Blumberg, MT4 platforma

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah