Trgovanje finansijskim instrumentima nosi visok nivo rizika po vaš kapital jer cene mogu veoma brzo krenuti u suprotnom smeru. 77% retail klijenata gubi novac trgujući CFD-ima sa ovom brokerskom kućom. Trebalo bi da razmotrite da li dobro razumete prirodu finansijskih ugovora za razliku (CFD-i) i da li možete da preuzmete visoki rizik gubitka novca.

Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 08/04/2024 - 12/04/2024

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 17/04/2024

17 april, 2024
Nedeljna analiza 17/04/2024 Ekonomski kalendar

Evrodolar je prošle nedelje naglo opao nakon što su kamatne stope u evrozoni ostale na 4,5%. Šefica ECB, Lagard, nagovestila je da bi moglo doći do smanjenja kamatne stope u junu.

Valutni par GBPUSD je takođe završio sedmicu znatno niže nakon što su podaci o inflaciji u SAD u sredu bili veći od očekivanih. FED, za koji se ranije očekivalo da će sniziti kamatne stope u junu, sada će, kako se očekuje, sniziti kamatne stope tek u drugoj polovini godine.

Valutni par USD/JPY je prošle sedmice dostigao najnižu vrednost u 34 godine, jer je dolar ojačao u odnosu na svoje konkurente. Japanski ministar finansija, Suzuki, bio je najnoviji zvaničnik koji je izjavio da bi zemlja mogla da interveniše na tržištima kako bi podržala vrednost jena.

Zlato je prošle nedelje nastavilo da dobija na snazi jer je plemeniti metal zabeležio još jednu seriju rekordnih vrednosti. Tržišni fokus bio je na očekivanom napadu na Izrael, usred pretnji Irana da bi zemlja takođe mogla da blokira pomorski saobraćaj u Ormuskom moreuzu.

Berzanski indeksi su opali jer su umanjene nade za sniženje kamatne stope u junu. Cena akcija Applea je porasla nakon što je kompanija otkrila da će AI čip biti ugrađen u njen iPhone 17, koji će biti objavljen sledeće godine.

Cene sirove nafte prošle sedmice su doživele visoku volatilnost dok su trgovci nervozno čekali novi skok bliskoistočnih tenzija. Cene su pale do kraja dana u petak nakon što su rast američkih zaliha i jači dolar vršili pritisak na sirovu naftu.

IZVORI:

  • Blumberg, Rojters, MT4 platforma
Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah