Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 15/10/2018 - 19/10/2018

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 17/10/2018

17 oktobar, 2018
Nedeljna analiza 17/10/2018 Ekonomski kalendar

Evro je ojačao u odnosu na američki dolar. Britanska funta je beležila snažne oscilacije, osetljiva na vesti u pogledu pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. U sredu i četvrtak ove sedmice, biće održan Samit EU a kao jedna od glavnih tema biće eventualna finalizacija sporazuma o Brexit-u. Japanski jen je ojačao u odnosu na američki dolar. Pad azijskih tržišta akcija pojačao je tražnju za japanskim jenom, koji se smatra sigurnim finansijskim utočištem.

Sveukupno gledano, američki dolar je prošle sedmice oslabio u odnosu na glavne valutne rivale, a tome su u velikoj meri doprineli lošiji pokazatelji inflacije i maloprodaje u SAD.

Turska lira je ojačala pozitivno reagujući na solidne ekonomske podatke iz Turske i oslobađanje američkog sveštenika Endru Bronsona iz turskog pritvora.

Akcije američkih kompanija su uglavnom opale. Međutim, sezona objavljivanja finansijskih izveštaja i poslovnih rezultata je trenutno u fokusu investitora.

Cena zlata je snažno porasla ponajviše zbog turbulencija na svetskim berzama a njegova cena je u jednom trenutku u utorak premašila vrednost od 1230 dolara za finu uncu.

Cena sirove nafte je opala zbog gomilanja zaliha u SAD i komentara Međunarodne agencije za energetiku iz Pariza u kojima se naglašava smanjenje tražnje za crnim zlatom. Međutim, tržište naftnih derivata prate geopolitičke tenzije povezane sa Saudijskom Arabijom i SAD, nakon što je ugledni saudijski novinar, inače dopisnik Vašington posta, ubijen u saudijskom konzulatu u Istambulu.

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah