Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 21/05/2018 - 25/05/2018

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 23/05/2018

23 maj, 2018
Nedeljna analiza 23/05/2018 Ekonomski kalendar

Sjedinjene Američke Države i Kina polako se kreću ka kompromisnom rešenju u pogledu međusobnih trgovinskih odnosa. Dve strane su se sporazumele da nastave dalje pregovore, koji bi imali za cilj povećanje američkog izvoza u Kinu.

Prošle sedmice evro je bio u slobodnom padu u odnosu na američki dolar. U utorak je evropska valuta uspela da se privremeno oporavi jer su mnogi investitori zatvarali profitabilne pozicije građene na snaženju američkog dolara. Populistička koalicija u Italiji izabrala je novo političko lice, Đuzepe Kontija, za mandatara za sastav vlade. Ako je strah prvo postojao zbog nepostizanja dogovora o vladi, tržišne učesnike je onda zabrinula najava da bi vladajuća koalicija mogla da zatraži otpis dugova od strane Evropske centralne banke. Činjenica da vladu gradi koalicija evroskeptika i pobornika raskalašne fiskalne potrošnje mogla bi da ima posledice po italijansku ekonomiju i, uopšte, evro zonu.

U ponedeljak je britanska funta dostigla najniži nivo u odnosu na dolar ove godine, našavši se u jednom trenutku ispod 1,34 dolara. U utorak je uspela blago da se oporavi posle obraćanja članova odbora za monetarnu politiku Banke Engleske, pred Trezorom Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan član odbora zagovarao je šest uvećanja kamatne stope u naredne tri godine. Japanski jen je oslabio u odnosu na američki dolar, nakon približavanja trgovinskih stavova SAD i Kine. S druge strane, sve veća razlika u prinosima na državne obveznice SAD i Japana, dodatno pruža podršku rastu dolara u odnosu na jen.

Cena bitkoina se nije značajnije promenila prošle sedmice. U ponedeljak je Komisija za fjučerse i robne berze SAD objavila pojašnjenja u pogledu uslova za listiranje derivatnih proizvoda na kripto valute.

Pojačana tražnja za rizičnijim ulaganjima umanjila je primamljivost zlata. Cena žutog metala snažno je opala u ponedeljak nakon pomirljivih tonova između SAD i Kine. Takođe, očekivanja da bi Federalne rezerve u junu mesecu mogle uvećati kamatnu stopu, dodatno stvaraju negativni pritisak na ceni zlata.

Cena sirove nafte je u uzlaznom trendu zbog sve manjeg izvoza sirove nafte iz Venecuele, kao i zbog mogućeg, budućeg smanjenja isporuka iz Irana. Predviđanja da bi SAD mogle uvesti sankcije Venecueli dodatno su pogurale cenu sirove nafte prošle sedmice, a tip nafte West Texas Intermediate dostigao je novu rekordnu vrednost u utorak, približivši se nivou od 73 dolara za barel.

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah