Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 13/08/2018 - 17/08/2018

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 15/08/2018

15 avgust, 2018
Nedeljna analiza 15/08/2018 Ekonomski kalendar

Evro je prošle sedmice nastavio da klizi silaznom putanjom u odnosu na američki dolar, dostigavši najnižu vrednost u poslednjih godinu dana. Snažno slabljenje turske lire zabrinulo je učesnike na finansijskom tržištu da loši makroekonomski pokazatelji i devalvacija nacionalne valute Turske može imati dalekosežne posledice na druge zemlje, pogotovo one u razvoju ali i neke velike evropske banke.

Britanska funta je dostigla najnižu vrednost u odnosu na američki dolar u poslednjih osamnaest meseci. Za sada, nema jasnog vremenskog okvira kada će proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije biti okončan, tj. da li će pregovori iznedriti dogovor, osim što se zna da celokupan proces treba da se okonča do 29. marta 2019. Analiza agencije Reuters ukazuje da bi u slučaju nepostizanja sporazuma, britanska valuta mogla dostignuti nivo od 1,20 dolara, dok bi u slučaju postizanja sporazuma, do kraja januara, mogla da odskoči na 1,34 dolara.

Japanski jen, inače valuta koja se smatra sigurnim utočištem među investitorima, ojačala je u odnosu na američki dolar. Međutim, porast prinosa državnih obveznica SAD podržao je dolar u ponedeljak i utorak, koji je uspeo da nadoknadi deo gubitaka u odnosu na jen.

Američki indeksi opali su prethodne sedmice reagujući na valutnu krizu u Turskoj, ali i dalje prisutne trgovinske razmirice između SAD i Kine.

Bitkoin i druge poznate kriptovalute nastavljaju strmoglavi pad. Ethereum je oslabio 20% u utorak. Kupci ove kriptovalute koji su učestvovali u inicijalnoj ponudi kriptovaluta (ICO) prodaju svoje uloge kako bi pokrili neplanirane gubitke.

Cena zlata nastavila je s padom prošle sedmice.

Cena sirove nafte je zabeležila pad nakon što je proizvodnja, u okviru organizacije OPEC, porasla u julu. Rast se desio uprkos smanjenju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, Iranu i Libiji. Međutim, uvećanje proizvodnje u Kuvajtu, Nigeriji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima neutralisalo je pad proizvodnje u ovim zemljama. Tako je ukupna proizvodnja ove organizacije iznosila 32,32 miliona barela dnevno, što je za 41000 barela više nego u junu mesecu.

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah
Zatvorite

Obratite pažnju na sledeći raspored trgovanja za praznike (Velika Gospa u Italiji) 15.08.2018. i 16.08.2018. (vreme je izraženo u GMT+0).

Instrument Sreda 15.08.2018. Četvrtak 16.08.2018.
FTSEMIB 40 zatvoreno regularno
Italijanske akcije zatvoreno regularno

Obratite pažnju: U slučaju niske likvidnosti određenih instrumenata, Fortrade može da poveća spread ili čak da u potpunosti zatvori instrument za trgovanje. Dodatna obaveštenja biće objavljena u slučaju dodatnih promena u rasporedu trgovanja.

Navedena vremena mogu biti promenjena.

Vaš kapital je pod rizikom.