Nedeljna analiza

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu - 19/02/2018 - 23/02/2018

Nedeljni presek cena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu 21/02/2018

21 februar, 2018
Nedeljna analiza 21/02/2018 Ekonomski kalendar

Sentiment na dolaru je ostao veoma loš jer su projekcije budžetskog deficita u SAD, porasle su na 1000 milijardi dolara u 2019. godini, a kao posledica nedavno sniženih stopa oporezivanja. Tako je američki dolar u petak dostigao najniži nivo u poslednje tri godine u odnosu na evro i japanski jen. Međutim, od ove sedmice, dolar je uspeo da se oporavi u odnosu na glavne valutne konkurente.

Ove sedmice, investitori će obratiti pažnju na beleške sa poslednjeg sastanka Federalnih rezervi od kojih se očekuje da pruže više detalja o dinamici uvećanja kamatne stope ove godine.

Svetsko tržište akcija je prošle sedmice zabeležilo rast čime su veliki indeksi uspeli da se, u dobroj meri, oporave od najvećeg pada od 2016. koji je trajao nekoliko dana. Zabrinutost oko ubrzavanja inflacije i viših troškova zaduživanja uz porast prinosa državnih obveznica, uticali su na pojačanu volatilnost na globalnom tržištu akcija.

Cena zlata je u utorak nastavila da slabi, ponajviše zbog jačanja američke valute i smanjenja tražnje za sigurnim investicijama. Prošle sedmice, cena zlata je dostigla najvišu vrednost u poslednjih godinu i po dana.

Cena sirove nafte je porasla prošle sedmice. Generalni sekretar OPEC-a je izjavio da je ova organizacija u januaru mesecu ostvarila, odnosno prebacila planove u pogledu ispunjenostu sporazuma o smanjenju proizvodnje. Naime, poštovanje je dostiglo 133%. Poređenja radi, prošle godine procenat ispunjenosti sporazuma o smanjenju proizvodnje sirove nafte iznosio je 107%. Jačanje cene sirove nafte dodatno je podržano smanjenim isporukama nafte iz Kanade (ka SAD) putem naftovoda Keystone, a zbog curenja koje je krajem prošle godine izazvalo prekid snabdevanja.

Prošle i ove sedmice, cena bitkoina se uspešno oporavlja od snažnog pada cene koji je zabeležen od početka godine. Više zvaničnika Kongresa SAD izjavilo je da se razmatra uvođenje federalnih pravila i nadzora nad tržištem kriptovaluta, što su pojedini investitori okarakterisali kao vid legitimizacije kripotvaluta.

Podelite sa prijateljima
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah