Pretražite

Zašto se desio pad cena akcija na Volstritu? - 09/02/2018

Mikro analiza

09 februar, 2018

Samo za opšte informisanje. Nije namenjeno za pružanje investicionog saveta ili saveta za trgovanje. Vaš kapital je pod rizikom.

Berzanski indeksi su zabeležili snažan pad u četvrtak (08.02.2018). Visoki prinosi na obveznice američkog trezora (skoro na četvorogodišnjem maksimumu), uz snažan i neodrživi rast cena akcija u prethodnom periodu uticali su na pad indeksa. U poslednjih pet dana, Dow Jones je čak tri puta izgubio više od 500 poena, dok je samo u četvrtak izgubio 1032 poena. Takođe, u četvrtak je sveobuhvatni S&P500 opao 3,75%, dok je tehnološki Nasdaq izgubio 3,9%.

Prinos na desetogodišnje obveznice je u četvrtak u jednom trenutku dostigao 2,88% što je najviše u poslednjih nekoliko godina. Inače, desetogodišnje obveznice su referentne za i veoma važne za postupak (fundamentalnog) vrednovanja akcija. Trenutno, u petak ujutro taj prinos iznosi 2,85% a mnogi analitičari prognoziraju rast prinosa do 3,05%. Inače, rast prinosa na dugoročne obveznice predstavlja i meru straha investitora od inflacije u budućem periodu, a viša stopa inflacije automatski unosi nervozu na tržište akcija jer su one uglavnom dugoročno ulaganje.

Međutim, osetan pad cena akcija poslednjih dana je morao da pronađe svoj okidač, a on se pre svega pronalazi u precenjenosti američkih akcija. Koliki je rast cena akcija bio u poslednjih godinu i po dana, dovoljno je primetiti da je, i pored pada od 2500-3000 poena, Dow Jones u poslednjih godinu dana još uvek u plusu 19%. Od sredine 2016. godine indeksi su u gotovo kontinuiranom rastu pa je tako S&P500 od početka jula 2016. do kraja januara ove godine porastao preko 35%.

Međutim, višak novca postoji, stanje američke ekonomije je veoma dobro, pa ostaje da se vidi da li je ovo samo manja korekcija ili uvertira za burniji period pred nama.

Podelite sa prijateljima
S&P500 Grafikon
Osveži vreme: -
Najviši
Najniži
1M 5M H D W
Cene se učitavaju..
Spremni za trgovanje?Probajte besplatno odmah